|
Błędy Mroczne Tajemnice 2.01, temat zbiorczy |
|
|
|
|
Jan 5 2012, 10:37 AM
|
Nowicjusz

Grupa: Members
Użytkownik nr: 5,114

|
Ja odkrylem błąd przy przemytnikach jest tam jaskinia wchodzę do niej i jest niedokończona i z tego wyskakuje
szkielet paladyn
|
|
|
|
|
|
|
Google Bot
|
Jan 5 2012, 10:37 AM
|

Google Ads

|
Jeżeli nie chcesz widzieć reklam, Zarejestruj się.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan 5 2012, 05:08 PM
|

Bruce Dickinson

Grupa: Root Admin
Użytkownik nr: 2

|
1. Robisz masę błędów. I bez tłumaczenia, że mieszkasz za granicą i/lub masz dysleksję. Jak nie masz Firefoxa, to na pewno masz Worda. Obydwa te programy pomagają w poprawianiu błędów. 2. Możesz zrobić screena gdzie ta jaskinia jest?

Cut me free, Bleed with me, Oh no One by one, We will fall, down down Pull the plug, End the pain, Run´n fight for life Hold on tight, this ain´t my fight 
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan 18 2012, 05:42 PM
|
Nowicjusz

Użytkownik nr: 5,130

|
Witam chciałbym coś dopowiedzieć do postu autora : Gogeta. Otóż ma on rację co do błędu w jaskini- jest tak jakby nie dokończona (w tej jaskini praktycznie jest kilka błędów), coś czarnego wyskakuje tak jakby z sufitu jaskini po czym Bezimienny gdy go obrócimy w prawo znika a pojawia się blada ściana, gdy idziemy dalej to nadal jest blada ściana gdy zaś idziemy dalej nie wpadamy do rzeki lecz o dziwo znajdujemy się dalej w jaskini jakby tekstury po pewnym czasie się załadowały gdy wracamy obraz po prostu zaczyna migać wchodzimy w czarną plamę po czym znów tekstury wracają na swoje miejsce. Testowałem na god modzie ale jak grałem bez to też występuje ten problem. W normalnej wersji gry nie ma błędu więc to chyba wina jakiegoś skryptu, który trzeba zmienić lub po prostu skopiować z oryginalnej wersji. link do tego błędu (10 mb) http://hostuje.net/file.php?id=fc5525c05a2...c09be53976c209c Spotkałem się jeszcze z tym że w wieży mgieł jeśli wejdziemy od strony drzwi zapiszemy i wczytamy to po prostu gra się zawiesza jakby miała lagi - może jest to spowodowane respawnem bot' ów. Pozdrawiam i szukam kolejnych błędów do testowania
Ten post został edytowany przez Gothic_TEST: Jan 18 2012, 06:07 PM
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan 23 2012, 04:36 PM
|

Bruce Dickinson

|
Akurat ta wieża to błąd Gothica, nie MT. Trzeba z tym żyć.

Cut me free, Bleed with me, Oh no One by one, We will fall, down down Pull the plug, End the pain, Run´n fight for life Hold on tight, this ain´t my fight 
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan 24 2012, 01:36 PM
|
Nowicjusz

|
To nie jest błąd Gothica, ponieważ na wersji standardowej bez moda mogę normalnie wejść do wieży i nic nie zacina nie ma też błędów z niedkończonymi ścianami w jaskinii. Poza tym w modyfikacji jest użyty za duży respawn i to jest spowodowane skokami w obliczeniach skryptowych dlatego komputer się wiesza- a z tego co wiem to mam dość dobre parametry w komputerze.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan 24 2012, 03:23 PM
|

Bruce Dickinson

|
A to dziwne, bo ja ten sam błąd miałem na czystym Gothicu.

|
|
|
|
|
|
|
|
Jan 24 2012, 03:35 PM
|
Nowicjusz

|
No ja przed chwilą sprawdzałem na czystym i wszystko śmiga. Tylko w tym miejscu (chodzi o moda) jest taki bug w inych lokacjach wszystko jest w porządku jak narazie. No nic może sam (jeśli oczywiście można) sprawdzę skrypty. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan 24 2012, 04:23 PM
|
Nowicjusz

|
No nie wiem ja na standardowej wersji nie mam żadnych problemów ani z wieżą ani z jaskinią. Mam wersję 2.02 MT - ten filmik co wcześniej podałem wskazuje błąd jaskinii koło przemytników w normalnej wersji gry gdzie nie ma tej lokacji nie ma błędu.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan 24 2012, 05:33 PM
|
Nowicjusz

Użytkownik nr: 5,138
Nr GG: 11469417 

|
Elo wszystkim. ja mam proble z włączeniem wogóle MT kiedy chce go właczyc odpala mi normalny gothic. tak mialem z 2.1 i teraz mam tak samo z 2.2 tyle ze w tej drugiej mam na poczatku chociaz filmikz tym statkiem na poczatku. mój sprzęt Windows ultimate 32bit Intel Core2 2.7gh Nvidia Geforce 9600gt (1gb) i kur.. nie dziala nigdzie nie znalazlem odpowiedzi na pytanie jak mam odpalic MT
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan 24 2012, 06:25 PM
|
Nowicjusz

|
CYTAT(Zeus @ Jan 24 2012, 06:33 PM)  Elo wszystkim. ja mam proble z włączeniem wogóle MT kiedy chce go właczyc odpala mi normalny gothic. tak mialem z 2.1 i teraz mam tak samo z 2.2 tyle ze w tej drugiej mam na poczatku chociaz filmikz tym statkiem na poczatku. mój sprzęt Windows ultimate 32bit Intel Core2 2.7gh Nvidia Geforce 9600gt (1gb) i kur.. nie dziala nigdzie nie znalazlem odpowiedzi na pytanie jak mam odpalic MT  1. Zeus a z paczki moda zainstalowałeś PlayerKid 1.8 ? 2. Uruchamiasz moda za pomocą Gothic Starter ? edit: 3. Czy zainstalowałeś modyfikację Mroczne Tajemnice w katalogu z grą??
Ten post został edytowany przez Gothic_TEST: Jan 24 2012, 08:30 PM
|
|
|
|
|
|
|
|
Feb 12 2012, 09:05 AM
|
Nowicjusz

Użytkownik nr: 5,152

|
Było kilka stron wcześniej, poszukaj.
|
|
|
|
|
|
|
|
Feb 15 2012, 11:45 PM
|
Nowicjusz

Użytkownik nr: 5,167

|
Poniższe błędy przytrafiły mi się podczas gry w zainstalowanego "na czysto" Gothica 1.8k z oryginalnego nośnika + Mroczne Tajemnice 2.02 (autonomiczny instalator, najnowsza wersja). Nie korzystałem ze starych, niekompatybilnych save'ów, grałem BEZ KODÓW (do czasu -.-). Grę rozpoczynałem od NOWA. Trzykrotnie reinstalowałem grę i Mroczne Tajemnice "na czysto", oczyszczając przy tym wszystkie katalogi "temp", aby wykluczyć jakiekolwiek błędy, jednak bugi i tak mnie dopadły. Zdaję sobie sprawę, że użycie kodów może być w tej sytuacji nieco lamerskie, ale wychodzę z założenia, że "jak gra mnie bugiem, to ja ją kodem".
1. Wolna Kopalnia
Problem: Jeśli zapuścimy się zbyt daleko (okolice lokacji w której jest Tarrok) w głąb Wolnej Kopalni to próba zapisania stanu gry oraz opuszczenia jej terenu i powrotu do Kolonii Karnej zakończy się wysypaniem gry do systemu Windows i błędem "Access violation".
Rozwiązanie: Niezwłocznie po wkroczeniu do Wolnej Kopalni eliminujemy pierwszych pięciu strażników Gomeza jakich napotkamy na swojej drodze. Następnie na moście tuż przy wyjściu z kopalni przywołujemy kodem Tarroka (insert freemineorc) oraz lekarstwo dla orka (insert orcmedicine). Rozmawiamy z Tarrokiem, który prosi nas o odnalezienie jego lekarstwa, po czym zanosimy mu je (to przywołane kodem). Ork wyjawia ingrediencje niezbędne do stworzenia ULU-MULU. Opuszczamy kopalnię i zabijamy po jednym egzemplarzu cieniostwora (róg cieniostwora), węża błotnego (kieł węża błotnego), trolla (kieł trolla) i ognistego jaszczura (język smoka), albo przywołujemy trofea bezpośrednio w kopalni za pomocą kodu: - insert itat_shadow_02 (róg cieniostwora) - insert itat_swampshark_02 (kieł węża błotnego) - insert itat_troll_02 (kieł trolla) - insert itat_waran_01 (język smoka) Tarrok po przekazaniu mu wszystkich niezbędnych składników robi dla nas ULU-MULU, a my opuszczamy teren kopalni. Automatycznie uaktywnia się opcja dialogowa z Gornem. Mimo, że nie zabiliśmy wewnątrz wszystkich strażników Gomeza to zadanie odbicia Wolnej Kopalni z rąk Starego Obozu zostaje zaliczone. Następnie Gorn komentuje fakt posiadania przez nas ULU-MULU i rozpoczyna się 5 rozdział.
2. Stara Kopalnia
Problem: Próba wejścia do Starej Kopalni zakończy się wysypaniem gry do systemu Windows i błędem "Access violation".
Rozwiązanie: W Obozie Strażników przed Starą Kopalnią przywołujemy:
Iana - INSERT STT_301_IAN Alberto - INSERT STT_300_ALBERTO Drake'a - INSERT GRD_260_DRAKE Ashgana - INSERT GRD_263_ASHGAN albo INSERT GRD_263_ASGHAN Gor na Bar - INSERT TPL_1400_GORNABAR Gor na Kosh - INSERT TPL_1401_GORNAKOSH Gor na Vid - INSERT TPL_1433_GORNAVID Alepha - INSERT VLK_585_ALEPH Węża - INSERT STT_302_VIPER Królową Pełzaczy: insert minecrawlerqueen Jajo pełzacza (w takiej ilości w jakiej potrzeba) - insert itat_crawlerqueen
Dzięki temu możemy zaliczyć zadania "Test Zaufania", "Wydzielina Pełzaczy" oraz "Dostawca Rudy" dla Przemytników.
3. Obóz bandytów Quentina.
Problem: Bandyci atakują Beziminnego przez co nie można porozmawiać z Kosą oraz Quentinem i ukończyć zadania dla Przemytników.
Rozwiązanie: Zabijamy wszystkich bandytów, po czym przywołujemy kodem Kosę (insert org_864_kosa) i Quentina (insert org_858_quentin). Ważne aby najpierw porozmawiać z Kosą przy wejściu na teren obozu bandytów, a dopiero później z Quentinem (pytamy go o pierścień pradawnych zanim go zabijamy!) - to posunie zadanie naprzód.
4. Obóz Fanatyków
Problem: Nie można ukończyć zadania "Pierścień Pradawnych" dla Fanatyków. Mimo, że pierścień Bal Kolisa znajduje się w naszym ekwipunku to w rozmowie z nim nie pojawia się żadna opcja dialogowa.
Rozwiązanie: Ma to najprawdopodobniej związek z pkt nr. 3. Za pierwszym razem zabiliśmy Quentina i przeszukaliśmy jego ciało, później drugi raz zabiliśmy Quentina przywołanego kodem i również go przeszukaliśmy. Mamy więc w ekiwpunku tak naprawdę dwa egzemplarze pierścienia dla Bal Kolisa. Z jakiegoś powodu gra nie akceptuje takiego stanu rzeczy. Udało mi się jednak zaliczyć to zadanie stosując drobne obejście. Idziemy do Bal Kolisa. Wyrzucamy gdzieś koło niego jeden "pierścień Bal Kolisa" z ekwipunku, następnie wcielamy się w Bal Kolisa (klawisz 'o') i podnosimy ten pierścień. Wracamy do postaci Beziminnego, wyrzucamy z ekwipunku drugi "pierścień Bal Kolisa", następnie go podnosimy i rozmawiamy z Bal Kolisem. Powinna pojawić się nowa opcja dialogowa umozliwiająca ukończenie zadania.
5. Stary Obóz
Problem: Nie można ukończyć zadania "Zaginieni Kopacze" jeśli przed otrzymaniem go od Kruka przeszukaliśmy ciało Nixa leżące koło młyna, przez co nie można posunąć naprzód równoległego zadania "Przemyt Rudy" i otrzymać od Bartholo zadania "Obóz Strażników" (gdzie zabijamy Melkora).
Rozwiązanie: Rozmawiamy z pozostała trójką kopaczy. Wyrzucamy z ekwipunku "Kij Nixa". Przywołujemy kodem Nixa (vlk_2083_buddler), zabijamy go komendą "kill". Przeszukujemy jego ciało zdobywając nowy "Kij Nixa". Otwieramy ekwipunek, wyrzucamy i ten kij Nixa, po czym ponownie podnosimy go z podłogi (grunt, żeby posiadać w ekwipunku JEDEN egzemplarz!). Idziemy do Kruka, powinna pojawić się opcja dialogowa "Odnalazłem wszystkich kopaczy".
Mam nadzieję, że komuś pomogłem. Jak "już było, to sorry" <lol>.
P.S. Pomimo tych drobnych niedogodności mod jest absolutnie genialny. Gdybym był alfonsem Angeliny z placu wymian to mielibyście darmowy karnet na najbliższe 20 lat.
Ten post został edytowany przez czarnymagkazik: Feb 15 2012, 11:58 PM
|
|
|
|
|
|
|
|
Feb 16 2012, 01:41 PM
|
Nowicjusz

Użytkownik nr: 5,167

|
Tizgar, masz rację, bo "przechodziłem" kiedyś MT 2.02. i nie napotkałem ani jednego błędu (poza bandytami i 1-2 av na krzyż). Nie mam pojęcia dlaczego teraz tak często wywala mi do pulpitu z AV. Rozumiem gdybym korzystał ze starych sejvów, jechał na kodach, jakoś na lewo updejtował grę z 2.01->2.02, czy stosował jakieś lewe łatki.
Średnio na 3/10 prób wyłączenia MT (Escape -> Menu -> Wyłącz grę) zawiesza mi się permanentnie system. Nie działa Alt+Tab, Alt+F4, Ctrl+Alt+Del i muszę zrobić twardy reset. A kilkakrotnie zdarzyło mi się, że podczas takiej "szopki" ustawienia gry (obraz, grafika, dźwięk, sterowanie) zostały zresetowane do domyślnych, a slot save'a został nieodwracalnie uszkodzony. Dlatego od teraz zapisuje na minimum 3 slotach.
Nie mam "nasyfione" w systemie i leciwego komputera. Windows 7 świeżo po reinstalacji, najnowsze sterowniki od karty graf., dźwięku, DirectX itd. itp. Może tu gdzieś leży problem? Albo w pamięci RAM?
Ten post został edytowany przez czarnymagkazik: Feb 16 2012, 01:45 PM
|
|
|
|
|
|
|
|
Feb 24 2012, 05:28 PM
|
Nowicjusz

Użytkownik nr: 4,555

|
a ja mam taki problem iż gdy już lecimy z ekipą roznieść orków wpadamy tam robimy rozwałkę valkir każe nam znaleźć klucz znajduję go idę otwierać bramę a tam pisze że wymaga klucza który mam i nie jestem w stanie przejść dalej
|
|
|
|
|
|
|
|
Apr 8 2012, 09:57 AM
|
Nowicjusz

Użytkownik nr: 5,234

|
Witam. Mój brat ma następujący problem (w wersji 2.02): Wziął misję z obiciem Monka i zabraniem mu Kamienia Ogniskującego, a później wziął również misję z dostawą od Przemytników dla Bandytów. Gadał z Angharem, Korthem i Servinem, obił także Monka. Okazało się jednak, że Thangor nie chce przyjąć do wiadomości, że mamy już wszystko i nie możemy kontynuować wykonywania misji. Postanowiłem sprawdzić przyczynę i okazało się, że zmienna proof nie ma wartości 5, tylko 4, ponieważ przy gadce z Monkiem w tym wypadku jej wartość nie wzrasta. Ściślej mówiąc, skrypt Monka wygląda tak: KOD //... FUNC INT Info_Monk_Drugs_Condition() { if (ThangorProof==LOG_RUNNING)&&(Npc_KnowsInfo (other, Info_Thangor_Proof))&&(monk_thief == FALSE) { return 1; }; }; FUNC VOID Info_Monk_Drugs_Info() {
//... proof = proof + 1; }; //... FUNC INT Info_Monk_Seks_Condition() { if (Npc_KnowsInfo (other, Info_Thangor_Focus))&&(monk_thief == TRUE) { return 1; }; }; FUNC VOID Info_Monk_Seks_Info() { if (monk_problem == FALSE) { CreateInvItems (self, drugs, 1); MonkHelp=LOG_SUCCESS; proof = proof + 1; }; //... }; //... Wszystko byłoby w porządku, gdyby w funkcji Info_Monk_Seks_Info() zamiast if (monk_problem == FALSE) byłoby if (monk_problem == TRUE) - wtedy zmienna proof osiągnęłaby odopwiednią wartość i można by było gadać z Thangorem. Z góry dzięki za zajęcie się tym problemem.
|
|
|
|
|
|
|
|
Apr 28 2012, 10:57 AM
|
Nowicjusz

Użytkownik nr: 5,303

|
Ja mam problem ze starterem Włączam starter Mam pokazane obie ikonki Klikam na Mroczne tajemnice następnie Play the game ii .. no właśnie nic komputer chwile pomyslał i nic dalej się nie stało Prubuję wejsc jeszcze raz wtedy pisze że program już jest uruchomiony postanowiłem czekać może się włączy ale NIC się nie dziej Proszę o pomoc przeinstalowanie nic nie daje
|
|
|
|
|
|
|
  |
6 użytkownik(ów) przegląda ten temat (6 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:
|
|