|
Rażący błąd językowy - moje uwagi |
|
|
|
|
Sep 8 2012, 08:34 PM
|
Nowicjusz

Grupa: Members
Użytkownik nr: 5,903

|
Chodzi mi o strasznie rażący, wręcz wieśniacki sposób mówienia o większej ilości butelek piwa, przez niektórych NPC-ów. Np. Komar mówi coś w stylu: "przynieś 150 PIW". Jest to niepoprawna forma i strasznie razi. Tak się po prostu nie mówi po polsku. Być może czepiam się szczegółów, ale jest to jednak skaza na prawie idealnym modzie, którą warto poprawić, przynajmniej w napisach, bo z dubbingiem może być już problem. Nie mówi się 150 mlek i nie mówi się 150 piw. Poprawna forma językowa to 150 butelek/kartonów mleka, 150 butelek/puszek/skrzyń/beczek piwa. Już lepiej dać Komarowi tekst: "przynieś mi beczkę piwa, to powinno być około 150 butelek". Takie jest moje zdanie. Podobnie rażą przekleństwa. Saga Gothic przyzywczaiła nas do tego że nie ma tam przekleństw cięższych niż "cholera". Kwestia wypowiadana przez Muzyka w karczmie Siekacza: "jeśli nie będę naje...any to może coś zaśpiewam" napawa mnie obrzydzeniem. Bardzo proszę o poprawienie tych dialogów jesli to jeszcze możliwe. Mam nadzieję, że moja krytyka okaże się wystarczająco konstruktywna  .
|
|
|
|
|
|
|
Google Bot
|
Sep 8 2012, 08:34 PM
|

Google Ads

|
Jeżeli nie chcesz widzieć reklam, Zarejestruj się.
|
|
|
|
|
|
|
|
Sep 8 2012, 08:50 PM
|
Cie?

Użytkownik nr: 5,830

|
CYTAT ale jest to jednak skaza na prawie idealnym modzie mod jest bardziej zbugowany niż idealny. jestem programistą i wiem co mówię, jeszcze nie spotkałem się z programem który cieszy się taką popularnością a ma tyle błędów. same błędy typu plik wirtualny który jest uruchamiany, takie coś nie powinno się zdarzyć. nigdy. ale to nigdy, te błędy mi się zdarzają mniej więcej co 30 min. dodatkowo, nie zajeli się żadną formą poprawy istniejących kodów. tak jakby nie obchodziło ich to aby końcowy produkt jaki wypuszczą działał perfekcyjnie, zajęli się tylko ilością(której nie da się im zarzucić) a nie jakością. a błędy nie sa w cale takie trudne, bo grając w gothica na bieżąco jak jakiś spotykam to mi się w głowie generuje poprawny kod programu. mieli dobre intencje ale widać że im się odechciało, a przynajmniej w formie "dobra rozgrywka".
|
|
|
|
|
|
|
|
Sep 9 2012, 10:52 AM
|
Nowicjusz

|
Wiem o czym mówisz. Sam jestem początkującym programistą i zdaję sobie sprawę z tych błędów, które widać co chwila, ale mi chodziło przede wszystkim o fabułę moda. Pod tym względem mod jest prawie idealny.
|
|
|
|
|
|
|
|
Sep 9 2012, 05:10 PM
|

Stra?nik

Grupa: Razem Si?a
Użytkownik nr: 657

|
CYTAT(tommygun15 @ Sep 8 2012, 08:34 PM)  Chodzi mi o strasznie rażący, wręcz wieśniacki sposób mówienia o większej ilości butelek piwa, przez niektórych NPC-ów. Np. Komar mówi coś w stylu: "przynieś 150 PIW". Podobnie rażą przekleństwa. Saga Gothic przyzywczaiła nas do tego że nie ma tam przekleństw cięższych niż "cholera". Kwestia wypowiadana przez Muzyka w karczmie Siekacza: "jeśli nie będę naje...any to może coś zaśpiewam" napawa mnie obrzydzeniem. Bardzo proszę o poprawienie tych dialogów jesli to jeszcze możliwe. Postaram się odpowiedzieć od razu na dwie dręczące Cię kwestie. Mod Mroczne Tajemnice miał wprowadzić klimat prawdziwej koloni karnej, na każdym kroku miało się doświadczać, że jest się w więzieniu, a nie "na wolce" i to im się udało. Szczególnie to widać na początku gry, gdzie traktują nas jako "świerzaka". Moim zdaniem nawet jest za mało przekleństw i za dużo etosu i poprawności językowej. Przecież to kurwa bandyci, kłamcy, mordercy, złodzieje, gwałciciele, itp. Skąd taki złodziejaszek ma wiedzieć, że cholera  mówi się 15 butelek piwa, a nie 15 piw i czemu ma kurwa nie przeklinać do huja  . Pozdrawiam
Ten post został edytowany przez Smolo: Sep 9 2012, 05:21 PM
|
|
|
|
|
|
|
|
Sep 9 2012, 07:32 PM
|
Nowicjusz

|
Ma nie przeklinać, bo to jest gra, a nie cela z grypsującymi, tępymi pedałami. Te przekleństwa psują cały klimat gry. Wcale nie oddają klimatu kolonii karnej. Można było to zrobić o wiele lepiej. Zamiast dodawać kurwy i huje, można było trochę pomyśleć, ale chyba nikomu się nie chciało. Jak widzę ten tekst Komara "przynieś 150 piw" to tak sobie myślę, co za tępy idiota to wymyślił. Sorry, nie chcę nikogo obrazić, ale takie są moje odczucia. Niektóre rozmowy są poziomem równe tym z podstawki i dają ten fajny klimacik, który naprawdę wciąga, ale reszta jest do bani. Zamiast dać Muzykowi tekst: "Jak nie będę najebany to coś zaśpiewam", można było dać: "Jeśli nie schlam się do nieprzytomności ryżówką, to może coś zaśpiewam, a teraz zejdź mi z oczu!!!". Można? Można. Wystarczająco ostro, bez mocnych przekleństw. Klimat kolonii czułem na początku jak każdy się do mnie rzucał. To było fajne. Przychodzi biedny mały bezi i nie wie co się dzieje. Dopiero co przybył i każdy chce go pobić. Ale do czego tu przekleństwa? Te 150 piw to jest po prostu niepoprawne i nie powinno się tak mówić do kurwy nędzy  . Bardzo mocno sorry, ale taki sposób mówienia bardzo mnie irytu... wkurwia! Jak nie będę miał sześciu beczek piwa na jutro to całe to forum poniesie srogą karę  :D:D . Żartuję oczywiście  .
|
|
|
|
|
|
|
|
Sep 9 2012, 08:47 PM
|
Nowicjusz

|
Ale to słownictwo, ani w ząb nie oddaje klimatu kolonii karnej! Oklep, który dostaje się od każdego na początku - owszem, ale nie wulgaryzmy. Wulgaryzmy w tym przypadku świadczą o małym zasobie słów twórców gry. Ja to tak odbieram. Mógł być mod idealny, ale nie wyszło.
Od każdej gry oczekuję niepowtarzalnego klimatu. Tutaj ten klimat jest, ale zostaje on nadpsuty przez takie, umieszczone na siłę, przekleństwa. Tak to wygląda, jakby zostały one tam umieszczone na siłę i bez pomysłu, "bo to jest kolonia, to damy kilka kurew". Ten zabieg minął się z celem całkowicie!
|
|
|
|
|
|
|
|
Sep 9 2012, 09:39 PM
|

Puszek Okruszek

Grupa: Root Admin
Użytkownik nr: 30

|
Drogi tommygunie  CYTAT Od każdej gry oczekuję niepowtarzalnego klimatu. Tutaj ten klimat jest, ale zostaje on nadpsuty przez takie, umieszczone na siłę, przekleństwa. Tak to wygląda, jakby zostały one tam umieszczone na siłę i bez pomysłu, "bo to jest kolonia, to damy kilka kurew". Ten zabieg minął się z celem całkowicie! Byś się zdziwił. Nie widziałeś pierwszej wersji moda, gdzie kurwy sypały się na lewo i prawo. Otóż założenie tej modyfikacji opierało się na odtworzeniu prawdziwej koloni karnej. Miało być chamsko i wrednie. Gracz przynajmniej na początku przygody miał się poczuć jak wśród prawdziwych psychopatów. Niestety z racji tego, w modyfikacje grają też dzieci zmiejszyliśmy ilość przekleństw do minimum. Wydaje mi się, że czepiasz się na siłe. W całej modyfikacji jest może 10-15 przekleństw na kilkaset stron dialogów. To aż tak dużo? Weź dla przykładu byle jaki polski film i policz sobie w nim ilość przekleństw. Przekleństwa są tak zakorzenione w polskiej kulturze, że w polskiej modyfikacji po prostu być muszą i kropka! Jak dla mnie to jest ich nawet zbyt mało w Mrocznych Tajemnicach, no ale cóż. CYTAT Jak widzę ten tekst Komara "przynieś 150 piw" to tak sobie myślę, co za tępy idiota to wymyślił. Komar chciał dwie skrzynie piwa, a nie "150 piw". I tak się składa, ten dialog napisałem ja. I powiem Ci coś jeszcze. Jeżeli podczas imprezy ktoś zapyta mnie ile mam piw, to odpowiem "10 piw" A nie "10 butelek piwa" Bo tak jest po prostu krócej i wygodniej. Jak byś mi wyskoczył z takim tekstem w barze to po prostu dostał byś tą butelką w łeb i jeszcze kopa w dupe na pożegnanie. Pisząc dialogi do moda starałem się, żeby każda postać była nieco inna. Niektóre postacie są bardziej wulgarne, a niektóre nie są w ogóle. Jak w życiu. CYTAT Ale to słownictwo, ani w ząb nie oddaje klimatu kolonii karnej! Oklep, który dostaje się od każdego na początku - owszem, ale nie wulgaryzmy. Wulgaryzmy w tym przypadku świadczą o małym zasobie słów twórców gry. Ja to tak odbieram. Mógł być mod idealny, ale nie wyszło. A skąd Ty kurwa wiesz jak wygląda prawdziwy klimat w kolonii karnej? Byłeś w więzieniu? Czy to kurwa coś niezwykłego, że kryminaliści przeklinają? Czy chociażby w wiedźminie przkleństwa też Cię tak denerwują? Jest tam co najmniej 20x więcej przekleństw, a jakoś nie zauważyłem żeby ktoś na to narzekał. I jeszcze podsumowanie na koniec. Chuja wiesz o życiu xD

|
|
|
|
|
|
|
|
Sep 10 2012, 02:31 PM
|
Nowicjusz

|
Kolego... huja to Ty wiesz o życiu. Nie będę mówił dlaczego, bo i tak nie zrozumiesz. Jeśli wyznacznikiem wiedzy o życiu są wulgaryzmy, to współczuję...
Mówisz o całkiem innych okresach historycznych. Dzisiaj w więzieniach kurwy sypią się na lewo i prawo, ale dawniej nie używano tak często wulgaryzmów. Gry fantasy są oparte na średniowieczu - wojownicy, łucznicy, zamki, smoki, bandyci i tak dalej i tak dalej... Gra odzwierciedla wystarczająco dobrze, klimat kolonii karnej, bez przekleństw. Przekleństwa są tu zbędne i przeszkadzają. Zobacz jakikolwiek film i powiedz mi gdzie mówią: "Przynieś mi 150 piw/mlek/winogron/pomidor/czy co tam kurwa jeszcze". Nigdzie! Rozumiem, że chodzi Ci m.in o Psy. Film Psy zawiera w sobie niepowtarzalną fabułę i dialogi są dopasowane do tej fabuły i okresu historycznego. Film mówi o historii współczesnej, a mod Mroczne Tajemnice o zamierzchłych czasach, zapomnianego świata. Jeśli chcieliście chamstwa i wredności, mogliście dać więcej chlania w karczmie Siekacza, albo gościa który ciągle szuka frajera, z którego może wydoić ryżówkę, albo piwo. Jest multum możliwości.
Błędne słownictwo prowadzi do zubożenia naszego języka. Niemcy czy Anglicy znają swoje języki, a Polacy nie. Posługujemy się językiem z rynsztoka i to trzeba zmieniać.
Pisząc tekst Komara wykazałeś się zerową inwencją twórczą. Dzięki takim tekstom mod daje wrażenie bylejakości. Jeśli robiliście moda dla fanów gry, to licz się z ich krytyką i postaraj się ją przemyśleć. Moja krytyka jest wystarczająco konstruktywna, aby móc pomyśleć nad poczynionymi tekstami i ich ewentualnymi poprawkami. Podałem przykłady, jak można rozwiązać problem wulgaryzmów, ale Ty mi mówisz, że nie znam się na życiu. Gdzie tu sens i logika?
Skąd wiem jak wygląda klimat kolonii karnej? Klimat się czuje. Słysząc wulgaryzmy nie czuję klimatu. Z resztą... jacy kryminaliści i mordercy? Lord Beowulf, Generał Lee, Zbieracz Horacy i jeszcze jakiś który nie płacił podatków... Twórcy podstawki Gothica dali nam graczom wspaniały klimat bez wulgaryzmów, a Wy to psujecie. Owszem, daliście nam w zamian wiele innych rzeczy, ale przekleństwa są skazą na prawie idealnym całokształcie moda.
Czy to tak kurwa ciężko zrozumieć?
|
|
|
|
|
|
|
|
Sep 10 2012, 02:32 PM
|
Nowicjusz

|
A ładnie zakląć też trzeba umieć. Wy nie umiecie więc zróbcie to co umiecie najlepiej.
|
|
|
|
|
|
|
|
Sep 10 2012, 04:42 PM
|

Puszek Okruszek

Grupa: Root Admin
Użytkownik nr: 30

|
CYTAT Kolego... huja to Ty wiesz o życiu. Nie będę mówił dlaczego, bo i tak nie zrozumiesz. Jeśli wyznacznikiem wiedzy o życiu są wulgaryzmy, to współczuję... Jak już to "chuja". Jak już tak się wymądrzasz to pisz poprawnie bo razi to w oczy. Swoją drogą napisałem to żartobliwie, a widzę, że wszystko bierzesz dosłownie. Na Twoim miejscu troche bym wyluzował. CYTAT Mówisz o całkiem innych okresach historycznych. Dzisiaj w więzieniach kurwy sypią się na lewo i prawo, ale dawniej nie używano tak często wulgaryzmów No tak... A skąd masz taką wiedzę? Ludzie klnęli wtedy tak samo, jak i teraz, z tym, że używali innych słów. Czy jeżeli robimy modyfikacje osadzoną w średniowieczu, to mamy posługiwać się wyłącznie średniowieczną gwarą? No proszę Cię... CYTAT Błędne słownictwo prowadzi do zubożenia naszego języka. Niemcy czy Anglicy znają swoje języki, a Polacy nie No akurat język angielski jest dość ubogi w porównaniu do polskiego... Zresztą wybierz się do Anglii i posłuchaj w jaki sposób szanuje swój ojczysty język typowy Anglik. CYTAT Pisząc tekst Komara wykazałeś się zerową inwencją twórczą. Dzięki takim tekstom mod daje wrażenie bylejakości. Jeśli robiliście moda dla fanów gry, to licz się z ich krytyką i postaraj się ją przemyśleć. Akurat Komar w modzie był odzwiecierdleniem mojego dobrego znajomego. I gdybym napisał ten dialog inaczej to byłby na mnie zły. Ale czego Ty właściwie oczekujesz? Że każdy będzie gadał w modzie tak samo i super poprawną polszyzną? CYTAT Skąd wiem jak wygląda klimat kolonii karnej? Klimat się czuje. Słysząc wulgaryzmy nie czuję klimatu. Z resztą... jacy kryminaliści i mordercy? Lord Beowulf, Generał Lee, Zbieracz Horacy i jeszcze jakiś który nie płacił podatków... Twórcy podstawki Gothica dali nam graczom wspaniały klimat bez wulgaryzmów, a Wy to psujecie Akurat Lord Beowulf nie był przestępcą i nie zauważyłem w jego dialogu nawet namiastki przekleństwa. Więc o co Ci chodzi? Natomiast Komar, jak i wszyscy strażnicy przed kopalnią byli zbieraniną najgorszych przestępców, których Gomez zsyłał właśnie tam, żeby miec z nimi święty spokój. Więc nie wymagaj od nich, żeby wypowiadali się jak jacyś pieprzeni poeci. Pradawni posługują się w modzie zupełnie innym językiem. Tak samo inaczej mówią przemytnicy, a inaczej fanatycy. Rozumiesz? Chodzi o różnorodność. Jak już wspomniałeś moda robiliśmy dla fanów gry, więc chcieliśmy, żeby każdy znalazł w nim miejsce dla siebie. Zresztą ciekawe jest, że w modzie jest tyle błędów, a Ty akurat przyczepiłeś się do tych nieszczęsnych piw

|
|
|
|
|
|
|
|
Sep 10 2012, 06:08 PM
|
Nowicjusz

|
CYTAT Tylko tobie to przeszkadza siekacz cie zagiol i nie umiesz tego przebolec dziwne ze w wiesku ci to nie przeszkadza idz tam im nawijaj ze w grze sa przeklenstwa Siekacz mnie niczym nie zagiął. Nie grałem w Wiedźmina. Czego nie umiem przeboleć? Chyba jesteś ograniczony, bo nie rozumiesz, że próbuję podjąć temat konstruktywnej krytyki. Każdy twórca musi się oswoić z krytyką. Czy to piosenkarz, pisarz czy malarz, a nawet twórca modów. Wkurwiłeś mnie lekko, ale postanowiłem Cie nie zabijać kulą ognia. CYTAT Jak już to "chuja". Jak już tak się wymądrzasz to pisz poprawnie bo razi to w oczy. Obie formy "huj" i "chuj" są poprawne. Gdybyś miał trochę zainteresowania, wiedziałbyś to. CYTAT Ludzie klnęli wtedy tak samo, jak i teraz, z tym, że używali innych słów. No właśnie... Używali innych słów. Więc użyj tych innych słów, aby oddać klimat. O to tylko chodzi. CYTAT Czy jeżeli robimy modyfikacje osadzoną w średniowieczu, to mamy posługiwać się wyłącznie średniowieczną gwarą? Nie ale dobrze byłoby wykorzystać jej elementy. CYTAT Zresztą wybierz się do Anglii i posłuchaj w jaki sposób szanuje swój ojczysty język typowy Anglik. A jak typowy Polak? ... CYTAT Ale czego Ty właściwie oczekujesz? Że każdy będzie gadał w modzie tak samo i super poprawną polszyzną? Jak już napisałem, oczekuję dobrego klimatu. Możesz mi powiedzieć: "jak się nie podoba to nie graj". Ok, ale tę modyfikację zrobiliście dla fanów Gothica i ja jestem takim fanem. I mówię tylko co mi się nie podoba w tej modyfikacji. Chyba mam do tego prawo? I myślę, że to nie jest nic złego, ale na tym forum spotkałem się jedynie z obelgami. Tak reagujecie na każdą krytykę? CYTAT Zresztą ciekawe jest, że w modzie jest tyle błędów, a Ty akurat przyczepiłeś się do tych nieszczęsnych piw smile.gif Bo to brzmiało tak cholernie prostacko, że aż mi ręce opadły. CYTAT jaką burze zrobi kolejny temat tommiego, jak porozmawia z thangorem o ...nie zdradzę smile.gif O czym?
|
|
|
|
|
|
|
|
Sep 10 2012, 08:05 PM
|
Cie?

Użytkownik nr: 5,830

|
CYTAT O czym? Nie zdradzę, bo to byłby spojler. nie będę Ci psuł gry  Jak dojdziesz do tego momentu to na pewno nie pozwolisz ochłonąć temu forum ^^
|
|
|
|
|
|
|
|
Sep 11 2012, 04:12 AM
|

Stra?nik

|
CYTAT Zobacz jakikolwiek film i powiedz mi gdzie mówią: "Przynieś mi 150 piw/mlek/winogron/pomidor/czy co tam kurwa jeszcze". Nigdzie! Siekacz nie pisał o piwach/mlekach/winogronach... w filmach, tylko o wulgaryzmach w filmach. Skoro dla Ciebie "najebany" to ostre przekleństwo to rzeczywiście w większości polskich filmów klną często. CYTAT No właśnie... Używali innych słów. Więc użyj tych innych słów, aby oddać klimat. O to tylko chodzi. A po jakiego huja ma używać tych innych słów. Musieliby wtedy wszystkie dialogi przerobić na staropolskie, a nie tylko przekleństwa - co doprowadziłoby do tego, że ludzie nie rozumieliby o co chodzi w questach, a tym samym mod straciłby na grywalności/popularności. A jak wiadomo popyt tworzy podaż. Z większą ilością wulgaryzmów podejrzewam, że przyciągnęłoby to nawet większą ilość graczy, a mod byłby zbliżony bardziej do rzeczywistości jak to powinno mieć miejsce w grach RPG. Z resztą przekleństwa stosuje się w konkretnym celu, słysząc jakiś nieznany mi staropolski wulgaryzm, już nie byłby wulgarny, a przecież muszą być, żeby przekazać emocje w pełnym agresji świecie. Nigdy nie biłeś się z kimś? Nigdy nie krzyczałeś na kogoś? Agresja zawsze jest wulgarna.... Realizm chłopie. CYTAT Chodzi mi o strasznie rażący, wręcz wieśniacki sposób mówienia o większej ilości butelek piwa, przez niektórych NPC-ów. Np. Komar mówi coś w stylu: "przynieś 150 PIW". Jest to niepoprawna forma i strasznie razi. Tak się po prostu nie mówi po polsku kurwa. "Z dużej litery"(dużą literą), "ilość mieszkańców"(liczba mieszkańców), "w każdym bądź razie"(w każdym razie), też nie jest poprawne, a jednak ludzie tak mówią i brzmi to całkiem przyzwoicie. Język potoczny rządzi się swoimi prawami. Szczerze mówiąc, pierwszy raz usłyszałem, że mówi się 150 butelek piwa, a nie 150 piw. Gdzie ty żyjesz? U Czartoryskich  ? Podejrzewam, że wymawia "150 piw" z pewnością 90, jak nie 99% Polaków, zarówno prości jak i wykształceni ludzie. Więc skąd ten "wieśniacki sposób mówienia"? Czyżby wszyscy mieszkali na wsi? Zrób bezstronną sonde uliczną, bez podpowiedzi, jestem ciekaw ile osób powie tak jak ty. Co nie znaczy, że mamy nie pielęgnować naszego pięknego ojczystego języka. Jednak na tak dużą ilość różnego rodzaju błędów, doczepiając się tylko tych piw i przekleństw chciałeś pokazać, że co? Że jaki to nie jesteś inteligentny i kulturalny(chociaż ostatnio zacząłeś sypać klątwami jak z zespołem Tourette'a), że tak to Cię uraziło. Świat taki nie jest, a tym bardziej osadzeni więźniowie w koloni. CYTAT Chyba jesteś ograniczony, bo nie rozumiesz, że próbuję podjąć temat konstruktywnej krytyki. Każdy twórca musi się oswoić z krytyką. Czy to piosenkarz, pisarz czy malarz, a nawet twórca modów. Ten błąd z piwami to jeszcze zrozumiem, choć nie w pełni, bo obrażanie od skończonego idioty twórcy dialogu, gdzie na porządku dziennym wszędzie słychać piw, a nie butelek piwa jest co najmniej nietaktowne. Jeśli chodzi o przekleństwa, gdzie tu niby ta konstruktywna krytyka. To tak jakbyś wysłał list do Williama Friedkina, że w Egzorcyście z 1973 roku było za dużo przekleństw, które nadpsuły  klimat filmu. Morderstwa, elementy gore, opętanie przez szatana owszem, ale po co te przekleństwa, które zupełnie nie pasują do klimatu opętań  Czy nie rozumiesz meritum, że taka mogła być koncepcja reżysera na ten film, że wszystko razem tworzy jedną, spójną całość. Taki reżyser, by wogóle nie odpowiedział, albo by cię wyśmiał. To taka mała aluzja do tego tematu. Masz szczęście, że wogóle Poziomki z tobą polemizują. CYTAT Ma nie przeklinać, bo to jest gra, a nie cela z grypsującymi, tępymi pedałami. Te przekleństwa psują cały klimat gry. Wcale nie oddają klimatu kolonii karnej. Kolego... huja to Ty wiesz o życiu. Nie będę mówił dlaczego, bo i tak nie zrozumiesz. Jeśli wyznacznikiem wiedzy o życiu są wulgaryzmy, to współczuję... Kryminaliści rzadko co czytają książki i rzadko są wykształceni. Oryginalna pierwsza część Gothic była za grzeczna, bo twórcy spodziewali się, że mogą grać też w nią dzieci. Podobnie zrobiło Poziomkaz, bo początkowo jak mówił Siekacz miał być to mod tylko i wyłącznie dla dorosłych, a jak wiadomo "Life is brutal" czy to w słowie czy w czynie. Dzieci nie mają o tym zielonego pojęcia, bo żyją w beztrosce i naoglądali/naczytali się "kolorowych opowieści", gdzie wszystko kończy się "happy endem". Życie to kurwa nie bajka. Jak myślisz dlaczego Polacy tak dużo przeklinają, piją, kradną, itd.? Bo jest tu kurwa jeden wielki burdel. Jeszcze się nasłuchasz i samemu naklniesz w swoim życiu. Jak to mówił Wiesiek "Polityka i seks sprowadzają się właściwie tylko do jednego: pieprzenia." Moim zdaniem twórcy moda zrobili to "po swojemu" i chcieli właśnie ten polski syf przenieść do modyfikacji, by było bardziej realnie, żeby przeciętna młodzież, lub ludzie dorośli(chodziłem do liceum gdy wyszła "jedynka") bardziej utożsamiali się z postacią w grze. A jak wiadomo jest tam kolonia karna, gdzie zsyłano najgorszych przestępców, więc język tam powinien być jak najbardziej "brudny" z dużą ilością kurew i różnej maści błędów językowych. Przecież to w większości plebs, nie? CYTAT Podałem przykłady, jak można rozwiązać problem wulgaryzmów... A nie przyjmujesz do wiadomości, że twórcy nie chcą rozwiazywać Twojego problemu, według Twojego "widzimisię". Jesteś pierwszym, któremu to przeszkadza i myślisz, że specjalnie dla Ciebie, będą coś robić. Poza tym jesteś sam, a w demokracji decyduje większość. Myślisz, że cały świat kręci się tylko wokół Ciebie. Wielki uczony się znalazł. Weź napisz książke, może profesor Miodek przeczyta  Huja wiesz o życiu. Skończ najpierw gimnazjum i znajdź dziewczynę, wtedy wyładujesz swoje frustracje w łóżku, chociaż która chciałaby takiego sobka? A jak Ci się coś nie podoba, to weź nie graj, albo zbierz Team i stwórz własnego moda bez "nadpsucia" klimatu  . Chociaż mogę się założyć, że nie grałoby w niego więcej osób niż w MT. Powodzenia
|
|
|
|
|
|
|
|
Sep 11 2012, 01:42 PM
|
Nowicjusz

|
OD RAZU PRZEPRASZAM UŻYTKOWNIKA SMOLO ZA OBRAZĘ. Smolo - po przeczytaniu Twojego posta stwierdzam co nastepuje: masz coś z rycerza... zakuty łeb! Naucz się czytać ze zrozumieniem dzięciole i wtedy bierz się za dyskusję z kimś kto jest na wyższym poziomie inteligencji niż Ty. CYTAT Musieliby wtedy wszystkie dialogi przerobić na staropolskie Weź przykład z podstawki Gothica. Dialogi są świetne, bez wulgaryzmów. Klimat kolonii karnej świetnie oddają sytuacje kiedy na początku co chwila dostajesz oklep. To jest wystarczające. Graczy przyciąga grywalność, na którą składają się: świetna, nieliniowa fabuła, wiele przedmiotów i npc-ów, wiele ścieżek rozwoju, KLIMAT!!!, świat gry, stabilne działanie, grafika i muzyka. Nigdy do gry nie przyciągnęły nikogo wulgaryzmy. Wulgaryzmy mogą zawierać się w klimacie gry, ale nigdy nie stanowią kluczowej atrakcji. Trzeba być tępym osłem, żeby tego nie zrozumieć. CYTAT zbliżony bardziej do rzeczywistości jak to powinno mieć miejsce w grach RPG. W grach RPG rzeczywistość jest fikcyjna. Nie przenosi się klimatu blokowiska, albo grypsery więziennej, do gry osadzonej w średniowiecznym świecie fantasy. Zatrudnij się w jakiejkolwiek firmie tworzącej gry, a wyrzucą Cię stamtąd na kopach. CYTAT Jednak na tak dużą ilość różnego rodzaju błędów, doczepiając się tylko tych piw i przekleństw chciałeś pokazać, że co? Że można zrobić genialnego moda bez wulgaryzmów. Dotarło, czy muszę znowu tłumaczyć? CYTAT obrażanie od skończonego idioty twórcy dialogu, gdzie na porządku dziennym wszędzie słychać piw, a nie butelek piwa jest co najmniej nietaktowne Nawet w "Psach", aktorzy używali wulgaryzmów zgodnie z zasadami języka polskiego. Nietaktowne jest czytanie postów bez zrozumienia. CYTAT gdzie tu niby ta konstruktywna krytyka. Wejdź w Panel Sterowania -> opcje ułatwień i dostępu -> wybierz program Lupa. Wtedy zobaczysz krytykę, bo chyba masz zbyt złaby wzrok, aby ją dostrzec bez wspomagacza. CYTAT To tak jakbyś wysłał list do Williama Friedkina, że w Egzorcyście z 1973 roku było za dużo przekleństw, które nadpsuły biggrin.gif klimat filmu. Morderstwa, elementy gore, opętanie przez szatana owszem, ale po co te przekleństwa, które zupełnie nie pasują do klimatu opętań tongue.gif Nie oglądałem, bo te komercyjne filmy o opętaniach to kompletna bujda. Gdybyś zagłębił się w temat, wiedziałbyś dlaczego tak mówię. CYTAT Czy nie rozumiesz meritum, że taka mogła być koncepcja reżysera na ten film, że wszystko razem tworzy jedną, spójną całość. Taki reżyser, by wogóle nie odpowiedział, albo by cię wyśmiał. To taka mała aluzja do tego tematu. Masz szczęście, że wogóle Poziomki z tobą polemizują. Poziomki nie mają jeszcze takiego dorobku jak wspomniany przez Ciebie reżyser, więc niech nie zadzierają nosa wyżej czoła. CYTAT Dzieci nie mają o tym zielonego pojęcia, bo żyją w beztrosce i naoglądali/naczytali się "kolorowych opowieści", gdzie wszystko kończy się "happy endem". Kiedy zrozumiesz, że wszystko powinno kończyć się hepi endem? Nic nie kończy się szczęśliwie, tylko z naszego powodu. Jesteśmy sprawcami własnych nieszczęść. Jeśli tego nie rozumiesz to naprawdę nie znasz się na życiu. Polacy kradną, piją i przeklinają, bo są leniwymi idiotami, którym nie chce się ruszyć dupy do uczciwej pracy. A nawet jak już mają dobrze płatną pracę to i tak kradną. Nie mów o rzeczach których nie znasz, bo dajesz świadectwo własnego idiotyzmu. Mówiąc o życiu, będziesz nadal się pogrążał. CYTAT . Przecież to w większości plebs, nie? Większa część polskiego społeczeństwa, z Tobą na czele to umysłowy plebs. Ja nie oczekuję, że twórcy coś z tym zrobią. Ja tylko skrytykowałem to co mi się nie podobało w modzie i podałem propozycje poprawek. A co z tym zrobią twórcy, to ich sprawa. CYTAT Skończ najpierw gimnazjum i znajdź dziewczynę, wtedy wyładujesz swoje frustracje w łóżku, chociaż która chciałaby takiego sobka? Skąd wiesz, że nie mam ślicznej żony i dwójki dzieci? Ignorant. W MT ludzie grają bo to jest dobry mod. Odrzuca jednak masa błędów. Niektóre misje, mimo nieliniowej fabuły, trzeba wykonywać w określonej kolejności, by nie zaliczyć błędu, a to jest niedopuszczalne. Nie ma więc czym się chwalić ponad to, że mod jest po prostu bardzo grywalny. Nie pasują mi w nim tylko wulgaryzmy i błędy programu. K...a kto wymyślił ograniczenie liczby cytatów?! Przemko, a jeśli chodzi o Thangora i księgę, której nazwy nie śmię tu wymówić, to zaliczyłem to zadanie.
Ten post został edytowany przez tommygun15: Sep 11 2012, 02:32 PM
|
|
|
|
|
|
|
|
Sep 11 2012, 03:05 PM
|

Stra?nik

|
CYTAT Smolo - po przeczytaniu Twojego posta stwierdzam co nastepuje: masz coś z rycerza... zakuty łeb! Naucz się czytać ze zrozumieniem dzięciole i wtedy bierz się za dyskusję z kimś kto jest na wyższym poziomie inteligencji niż Ty. Że można zrobić genialnego moda bez wulgaryzmów. Dotarło, czy muszę znowu tłumaczyć? Nie jestem ptakiem i rycerzem to po pierwsze, a po drugie skąd ty kurwa możesz wiedzieć, że masz wyższy iloraz. Bez problemu mógłbym z Tobą startować w jakichkolwiek testach, bez obawy, że przegram. Jestem ciekaw jakie to niby szkoły ukończyłeś? haha I to ty nie umiesz czytać, ze zrozumieniem, nie masz żadnych argumetów chłoptasiu. Po prostu jesteś skończony. A nie rozumiesz, że można zrobisz jeszcze bardziej genialnego moda z wulgaryzmami? Dotarło? CYTAT obrażanie od skończonego idioty twórcy dialogu, gdzie na porządku dziennym wszędzie słychać piw, a nie butelek piwa jest co najmniej nietaktowne. Nawet w "Psach", aktorzy używali wulgaryzmów zgodnie z zasadami języka polskiego. Nietaktowne jest czytanie postów bez zrozumienia. To tak jakbyś wysłał list do Williama Friedkina, że w Egzorcyście z 1973 roku było za dużo przekleństw, które nadpsuły biggrin.gif klimat filmu. Morderstwa, elementy gore, opętanie przez szatana owszem, ale po co te przekleństwa, które zupełnie nie pasują do klimatu opętań tongue.gif Nie oglądałem, bo te komercyjne filmy o opętaniach to kompletna bujda. Gdybyś zagłębił się w temat, wiedziałbyś dlaczego tak mówię. Ja pierdole. Żal. Weź ty użuj lupy, bo widać kto nie umie czytać ze zrozumieniem. Widać, że nie zrozumiałeś aluzji  CYTAT Kiedy zrozumiesz, że wszystko powinno kończyć się hepi endem? Nic nie kończy się szczęśliwie, tylko z naszego powodu. Jesteśmy sprawcami własnych nieszczęść. Jeśli tego nie rozumiesz to naprawdę nie znasz się na życiu. Polacy kradną, piją i przeklinają, bo są leniwymi idiotami, którym nie chce się ruszyć dupy do uczciwej pracy. A nawet jak już mają dobrze płatną pracę to i tak kradną. Nie mów o rzeczach których nie znasz, bo dajesz świadectwo własnego idiotyzmu. Mówiąc o życiu, będziesz nadal się pogrążał. Skąd wiesz, że nie mam ślicznej żony i dwójki dzieci? Ignorant. Twoje odpowiedzi tylko potwierdzają, że jesteś jeszcze dzieciaczkiem. Mówiąc o życiu tylko przeświadczasz nas, że nic o nim nie wiesz. Skąd wiem, że nie masz dzieci i żony? Bo to po prostu "bije" z twoich postów. Interesuję się trochę psychologią. Da się to wyczuć. Jak podrośniesz trochę i będziesz wiedział więcej o życiu to zrozumiesz. CYTAT W grach RPG rzeczywistość jest fikcyjna. Nie przenosi się klimatu blokowiska, albo grypsery więziennej, do gry osadzonej w średniowiecznym świecie fantasy. Zatrudnij się w jakiejkolwiek firmie tworzącej gry, a wyrzucą Cię stamtąd na kopach. A nie przyjmujesz do wiadomości, że może Poziomki wbrew twojej regule, właśnie chciały przenieść klimat ulicy do fikcyjnej gry, żeby właśnie nie była aż tak fikcyjna? Ja nie mam czasu tworzyć gier, mam swoje zajęcia, więc nie będe się tam zatrudniać. Może ty się zatrudnij jak jesteś taki dobry... CYTAT Wulgaryzmy mogą zawierać się w klimacie gry, ale nigdy nie stanowią kluczowej atrakcji. Trzeba być tępym osłem, żeby tego nie zrozumieć. No właśnie w tym modzie pasują jak najbardziej, a nawet jest ich zbyt mało  Tworzą klimat razem z całą fabułą sprawiając wrażenie, że jest się naprawdę w koloni karnej pełnej psychopatów. Trzeba być wywyższającym siebie kujonem nie lubianym przez innych uczniów w klasie, żeby tak się bać naszej codziennej brutalnej rzeczywistości. Dlatego pewnie z taką zaciętością krytykujesz klnących ludzi w koło, bo ich nienawidzisz za to, że się z ciebie śmieją w gimnazjum. Pomimo, że może się lepiej uczysz niż oni to nic nie możesz im zrobić. Próbujesz wyładować się swoją niby wielką wiedzą na forach, ale tak naprawdę jesteś tylko marną imitacją geniusza. Przyznaj rację, że tak jest i powiedz szczerze ile masz naprawdę lat chłopczyku.
Ten post został edytowany przez Smolo: Sep 11 2012, 03:16 PM
|
|
|
|
|
|
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:
|
|