|
"normalny" poziom trudności |
|
|
|
|
Aug 18 2012, 09:06 PM
|
Cie?

Group: Members
Member No.: 3,464
Nr GG: 10301118 

|
Witam.Na początku napisze tylko że uważam się za doświadczonego gracza gothica(grałem we wszystkie części oprócz arcanii).Rozkłada mnie na łopatki poziom trudności w mrocznych tajemnicach. grałem już w jedne z pierwszych wersji,potem 2.01 i podobało mi się.naszła mnie ochota by zagrać jeszcze raz. odpaliłem poziom normalny. na poczatku stwierdziłem że jest ciężko,ale z czasem przejdzie. a tutaj takie smaczki jak np topielec spod tamy-mając miecz zadający 80 obrażeń i 70 pkt siły nie byłem w stanie go zranić . kolejna sympatyczna rzecz-np w chwili obecnej(mając 10 lvl-początek drugiero rozdziału)-krwiopijca ma mnie na parę hitów(ciężka zbroja cienia-wiem,moglem miec zbroję łowców orków ale nie mam jak na razie po co iśc),a nie mam problemów z pokonaniem wszystkich na arenie(oprocz beowulfa ale w koncu i tak zszedł).NPC stają się kompletnie nieprzydatni.Dałem skrzypkowi topór z 100 dmg(z większym damolem też dawałem ale juz nie mogl zalożyć) i np taki szkielet go zabija jak chce,do tego skrzypek pada od paru ataków wilka. kolejny przykład-jeden orkowy pies ciśnie bez problemu dwóch cięzkozbrojnych strażników(brama przed wejsciem na terytorium orków),a mnie ma na hita. Wiem,że rozwiązaniem wydaje się być napój z rudy,ale co ja zrobie z 40 pkt nauki skoro i tak pkt nauki na hp się nie zamieni,a napojów dodających jest mało ?(nie pamiętam czy alchemik też je może nam robić,jeśli tak to i tak składników starczy na ~5).Fajnie,wykoksujemy postać założmy że już możemy bez obawy po lesie sobie łazić,ale i tak padamy na parę strzałów.Dodam jeszcze taką ciekawostkę-nie wiem czy to jakiś bug,czy żarcik ze strony twórców,ale sfrustrowany poziomem z ciekawości uzylem kodów(chociaż nigdy nie gram na kodach-to akurat było dla beki i na oddzielnym sejwie).wbiłem np w postać snowa(maga z obozu łowców orków),no i na swojej drodze spotkałem okrutną bestię jaką jest kąsacz. Użylem tchnienia śmierci 10 razy żeby go położyć,a orkowego psa jeszcze więcej razy biłem. Więc gdzie tu jest sens? nie ma statystyki która podbija obrażenia czarów,a wydaje mi się że skoro jedynym słusznym rozwiązaniem jest aktualnie napój z rudy,to bugowanie jest niezbędne. Owszem,da się może zebrać uczciwie na 3-4 takie napoje za 40k rudy(handel z różnymi kupcami) ale tego potrzeba dużo więcej,do tego trzeba wykorzystywać bug z kerethem(10k rudy za każdym razem) albo jakieśtam inne sztuczki.Rudy zdobytej uczciwie-z normalnego handlu czy wszelakiej znalezionej/zabranej ludziom starczyło by może w całej grze na 3-4 napoje. Czy to jest jedyny słuszny sposób na rozwój postaci?Kolejna sztuczka ze szkoleniem się w walce bronią,które stało się praktycznie zbędne. Mimo informacji o ciosie krytycznym(a raczej szansie na niego) nigdy takiego nie zadałem-dmg jest zawsze stałe,zmienia się jedynie animacja walki(no i ciosy wyprowadzane są szybciej i płynniej). PS,proszę o sensowne opinie teksty typu "przerzuć się na łatwy bo jesteś kiepski i masz gównianą postać"(uprzedzając:mam taką jaką mam bo nie buguję,a na łatwy nie bede się przerzucał bo za daleko zaszedłem-tzn nie tyle daleko co zeszło się głównie przez brak teleportów do danych obozów),albo "nie płacz jak nie umiesz grać" zlewam kompletnie :-) pozdrawiam serdecznie edit: nie zapominajmy także o znacznie zmienionej tabeli doświadczenia. fajnie,jest napój z rudy który przez całą grę da nam te 120 nauki ale tu nie o PN nawet chodzi,tylko o hp,które jest bardzo małe edit2: gwoli ścisłości mam teraz 85 siły/walke 1h 35 procent/miecz blizny(100 dmg)/15 zręcznosci/hp ponad 200(tyle co bazowo+3 napoje z komnaty thoursa w zamku +10 hp kazdy)(ale zręczność akurat potrzebna mi do zycia nie jest,jakos nigdy nie lubilem walki na dystans)
This post has been edited by Made of Hate: Aug 18 2012, 09:47 PM

|
|
|
|
|
|
|
Google Bot
|
Aug 18 2012, 09:06 PM
|

Google Ads

|
Jeżeli nie chcesz widzieć reklam, Zarejestruj się.
|
|
|
|
|
|
|
|
Aug 19 2012, 09:24 AM
|
Nowicjusz

Member No.: 5,394

|
Powiem Ci tak - Poziomki celowo podkręcili poziom trudności, aby gracze mieli wyzwanie, ponieważ poziom łatwy to poziom standardowy z oryginału, a MT powoduje, że gra jest wtedy jeszcze łatwiejsza. Co do potworów i NPCów - ci pierwsi zostali mocno przykoksowani, NPC tylko troszkę (jeśli w ogóle byli), z tego względu, że więcej walczymy z potworami niż z ludźmi, więc jest to raczej oczywiste. A ze Skrzypkiem nie ma co biegać - więcej z nim problemów, a raz wziąłem go ze sobą, to padł po sekundzie walki. Szkoda zachodu. Czary są dosyć słabe, nie ma co tego ukrywać, ale i tak polecam inwestowanie w kręgi, bo pomimo swojej słabości to i tak są one bardzo przydatne. Tylko nie inwestuj w samą magię, ale rób hybrydę wojownik-mag. Tak jest najłatwiej. Aha, i nie ma co inwestować PN w manę - sama przyjdzie z napojów, przedmiotów itd. Na koniec gry miałem jej bodajże około 300 (lub 500, już nie jestem pewien, w każdym razie dużo), a nie wydałem na nią ani punkcika. Co do napojów z rudy - będziesz jej miał o wiele więcej niż na 3-4, uwierz. Ja jednorazowo na sprzedaż miałem stuff za 120k rudy, więc to już były 3 napoje, a to tylko jednorazowa sytuacja. Kereth nie jest zabugowany, tylko celowo został tak stworzony, aby było komu sprzedawać masę drogich rzeczy, które się znajduje. Swoją drogą, raz miałem sytuację, gdy posiadałem 346 PN i przez jakiś czas nie miałem czego z tym zrobić.  Co do ciosów krytycznych - to chyba Tizgar pisał w którymś temacie, że szansa na krytyka tak czy siak wynosi 10%, niezależnie od tego, ile zainwestujesz. Chyba, że masz broń dodającą szansę na cios krytyczny + 100% wyszkolenia w broni, to wtedy szansa wygląda tak: bazowe 10% + bonus z broni (bo całość jest powyżej 100%). Tutaj powinien ktoś to potwierdzić, bo szczerze mówiąc, też nie wiem do końca, jak to działa.  Ale i tak warto dobijać do 100%, ponieważ dopiero wtedy w jednoręcznej walczysz jak mistrz (miecz z dołu, obroty, te sprawy), a w 100% dwuręcznej trzymasz broń jak jednoręczną. Z tym że w zależności od wyborów w grze, będziesz mógł dobić do 100% albo jednoręczną albo dwuręczną broń, obu nie można. Słówko na koniec - zaciśnij zęby i graj dalej. Z czasem będzie łatwiej. PS Przeszedłem grę na trudnym, więc da się.
This post has been edited by Insipiens: Aug 19 2012, 09:39 AM
|
|
|
|
|
|
|
|
Aug 19 2012, 06:20 PM
|
Cie?

|
dziękuję za częściowe rozwianie wątpliwości ;-) ale nadal chciałbym przedyskutować problem HP. w tej chwili walka polega na tym żeby podbiec wywalić komuś bułę i albo kogoś sprzątniesz na hita,albo on ciebie na 2 (te nieszczęsne zębacze). dobrze że tabela doświadczenia została zmieniona,bo napój z rudy to rekomensuje,ale problemem jest HP. zgadzam się w całości że NPC zostali słabo podkręceni/wcale. ale gdzie jest sens że np kładę elitarnych,doświadczonych wojowników bez problemu a zabija mnie topielec ? poziom trudnosci został podkręcony ale gra w pewnym sensie została pozbawiona balansu między siłą poszczególnych istot.kowal nie jest w stanie zabić topielca  . fajnie i sympatycznie że jest większe wyzwanie,ale trochę bez umiaru system gry zmienia się z normalnej walki na "wyciągnij jednego i módl się żebyś go walnął pierwszy"(w normalnym gothicu też tak się robiło ale z dużo silniejszymi istotami np jak biłem szkielety w wieży mgieł to miałem zbroję cienia,ale mieczyk blizny i padały tam na 2 hity,ale ja też od dwóch ciosów ginąłem-po prostu mialem zdecydowanie za slaby lvl). Podsumowując: wg mnie napój z rudy całkowicie zniszczył mroczne tajemnice ;-) chętnie powróciłbym do wersji 2.01(chyba za wiele zmian w stosunku do 2.02 nie ma),i wprowadził pewien bajzel w świecie gothica. Nie wiem czy autorzy moda chcieli żeby gracz miał na co wykorzystać nadmiar rudy(bo jak gram najczęściej jest tak że mam kupe śmiecia e ekwipunku,mniej lub bardziej wartościowego,rudy też full bo później wszystko co się przyda się znajduje-wyjątek np zbroja ze smoczych łusek 20k rudy albo inne zbroje),i chcieli żeby gracze mieli porządek w plecaku ;p dobra to jeszcze jedno pytanko: od ilu procent walki bronią dwuręczną bezi posługuje się tą bronią tak jak w podstawowym gothicu na poziomie wojownik(czyli trzyma jak noob ale wyprowadza 3atakowe kombinacje i na boki szybciej ciacha) ? pozdrawiam

|
|
|
|
|
|
|
|
Aug 19 2012, 08:52 PM
|
Nowicjusz

|
CYTAT(Smolo @ Aug 19 2012, 10:21 PM)  Podpowiem, tylko żeby dużo inwestować w siłę... Czy ja wiem, czy tak dużo... Ja po dobiciu jej do 120 zacząłem inwestować w kręgi, walkę, kowalstwo, itp. Wróciłem do tego dopiero pod koniec głównego wątku MT, aby móc skorzystać z Ostatniego Ciosu.
|
|
|
|
|
|
|
|
Aug 20 2012, 07:26 AM
|
Cie?

|
Tizgar: nawet nie przeczytałeś mojego postu :-) napisałem,że wolałbym wrócić na 2.01(obojętnie na jakim poziomie) bo tam była standardowa tabela i nie było napoju z rudy. @insipiens: to skąd miałeś tyle tej rudy(co pisałeś że jeden raz 120k rudy)?stawiam że zapewne już po pobycie u pradawnych,bo tam jest pelno takiego drogiego śmiecia ;-) no nic mam rudę na jeden napój,105 siły teraz,chyba go sobie zrobie i jeszcze siłę podbiję. zobaczymy co z tego będzie. a i jeszcze pytanko kiedy alchemik daje nam questa z nasionami? zrobiłem dwa poprzednie zadanka,a chciałbym żeby warzył mi mikstury. i ostatnie pytanie słyszałem coś o paru bugach 1) jeśli nauczymy się kowalstwa chociaż podstaw u innego kowala,to anghar(ten u przemytników-dobrze napisałem?) nie bedzie nas chciał dalej uczyć 2) coś słyszałem o bugu z alchemikiem że jak wszystkie zadania zrobimy dla niego wcześniej to jak pojawi się on w miescie orków to nie będzie chciał z nami gadać 3) jaka jest prawidlowa kolejność wykonywania zadań z drugiego rozdziału-chodzi o 3: przemyt rudy,zaginieni kopacze,i jeszcze bodajze ten quest z magnatem i melkorem. w solucji bodajże coś było że jeśli przemytem rudy się nie zajmiemy na początku to kosa nas będzie atakował(miałem ten bug i 2.0 i 2.01 ;/) pozdrawiam
This post has been edited by Made of Hate: Aug 20 2012, 09:56 AM

|
|
|
|
|
|
|
|
Aug 20 2012, 08:39 PM
|
Nowicjusz

|
Bryła nie działa na wszystkie potworki, niestety. Co do bonusu, to ja zawsze oddawałem Korthowi pierścień dopiero po otrzymaniu od niego questa i zawsze dostawałem siłę. Na tego cieniostwora polecam Błogosławione Ostrze Zmierzchu, znajduje się ono nad tym tylnym wejściem do Wieży Mgieł. A zwój, jeśli się nie mylę, to nie zadziała na maga (cieniostwora to na 100% nie ruszy).
This post has been edited by Insipiens: Aug 20 2012, 08:42 PM
|
|
|
|
|
|
|
|
Aug 21 2012, 09:53 PM
|
Cie?

|
dzięki za odpowiedź,problem rozwiązałem zachodząc wieże mgieł z dwóch stron i wybijając po 2 szkielety ;p ogólnie został tylko szkielet,wojownik cienia,i cieniostwor. skrzypka wygnalem,a cieniostwora wepchnalem do przemytnikow i pozniej tylko go dobilem(oczywiscie nikt nie zginął ;p). ps demon jest przesadzony-łażąc z jednym demonem rozwaliłem krąg gdzie są relikwie innosa,wszystkie brzytwy przy wieży xardasa i brzytwy i orków przy portalu(pilnowanego przez orka pulkownika co ma starozytny topor potegi) . aktualnie boje sie wbić w 3 rozdzial(almanach musze tylko przyniesc z jaskini goblinow,ale mi sie nie chce)-bo alchemik znika i jeszcze cos z eremitą się chyba dzieje ;P. Coż pozostaje mi przykoksować postać bo kathagor bije mnie mimo starożytnego topora potęgi(75 % białą 2h) i 159 siły,oraz pancerza magnata z dobrym amuleten i pierscieniami z plusami do obrony ;-) padam na 3 hity,skubany zawsze pierwszy kose wyjmie(juz pod koniec rozmowy wyjmuje),a jesli samemu sie wyjmie podczas rozmowy to tylko w przypadku tego lorda gra sie zawiesza na rozmowie i nie mozna się ruszyć a lord kathagor nas tłucze. tak czy inaczej hp mojej postaci jest śmieszne(trzysta z groszami;]),mimo w miare wysokiego(jak na drugi rozdzial i nierozpoczęty wątek pradawnych-16) lvla ,dobrego pancerza,brzytwa zabija mnie dwoma ciosami ;P

|
|
|
|
|
|
|
|
Aug 22 2012, 05:36 PM
|
Nowicjusz

|
A grasz w 2.01, czy dalej na normalu w 2.02? W 2.02 alchemik znika dopiero w 5 rozdziale, a eremita zostanie zabity przez Miltena. Generalnie II rozdział jest chyba najoptymalniejszy do tego, aby ukończyć całe MT i potem wrócić do oryginału.
|
|
|
|
|
|
|
|
Aug 22 2012, 09:54 PM
|
Nowicjusz

|
W 3? Być może ja coś pomyliłem. Jeśli dobrze pamiętam, to nie zaglądałem do niego, gdy zacząłem główny wątek po skończeniu MT, więc zapewne macie racje. Tak czy siak, uwolnienie go najczęściej wykonuje się przy okazji ataku na Obóz Orków.
This post has been edited by Insipiens: Aug 22 2012, 09:55 PM
|
|
|
|
|
|
|
|
Aug 23 2012, 09:09 AM
|
Cie?

|
alchemik rzeczywiście znika w 3,mój błąd ;-) co do mrocznych tajemnic to ostatnio pyknąłem sobie 6 napojów z rudy,i jeszcze mam hajsu na 5 przynajmniej,ale niestety występuje bug u keretha(i innych handlarzy z nadmiarem rzeczy)-po prostu gdy sprzeda mu się sporo rzeczy to gra laguje strasznie przy przenoszeniu rudy z ekwipunku do okna handlu-sądziłem że to wina mojego kompa ale ustawiłem sobie najmniejsze możliwe opcje grafiki na czas handlu ale to także nie pomaga :/. uriziela skopałem już(początek 3 rozdziału,jedyne co wykonane to odwiedziny na cmentarzysku orków). Mam jeszcze parę drobnych pytanek: 1)Shergar uczy do 100 broni 2h dopiero po zabiciu uriziela?bo wczesniej nie chce. 2). Mam płomień innosa(anghar mi kosior od shergara ulepszył) ,290 siły(i jeszcze z 30 w napojach na wyspie uriziela,almanachu siły,i jabłkach),a mimo to nad trollem na wyspie uriziela męczyłem się z 5 minut.rozpruwacze-no dwóch naraz to może zabije,ale potrzeba mi na nich okolo 6 ciosów,oni mają mnie na dwa(jakby co to mam 20 lvl,zbroje z wyspy uriziela-taka sama jak zbroja rycerza z podziemnego swiata,tyle ze wieksza obrona przed bronią a nieco mniejsza przed pociskami).Czy tak będzie cały czas czy może nastąpi jakiś przełom i znajde dajmy na to jakąś dobrą kosę(lepszej od ostatniego ciosu chyba nie ma?wiem że ją ma paladyn przywoływany-na razie go nie przywołałem,bo chcę z nim oczyścić podziemny świat-niestety nieustraszony wojownik innosa ucieka przed demonicznym rozpruwaczem XD)? 3)czy znajdzie się jakiś lepszy amulet od serca innosa?ja aktualnie mam pierscien wsparcia+podarunek od Eline+serce innosa i niedlugo jak kupię napojów więcej to zmienię wsparcia ring na pierscien pogardy(od thangora) ? I czy itemki które może założyć tylko sługa beliara mogą się "dobremu" beziemu przydać dajmy na to do jakiegoś questa czy tylko mozna je sprzedać? 4)shergara nie da się zbić? też ma interesujący kosior z tego co pamiętam. 5)Jest sens ostrzyć płomień innosa?gdzieś tu na forum czytałem że wtedy występuje jakiś bug i dmg jest jak z pięści ,także nie wiem. 6)Czy jeśli w 3 rozdziale będę chciał się udać po multiteleport to może mi się zbugować zadanie z d'brucem w 5?(pamietam ze w zatopionej wiezy tam stoi d'bruce do 5 rozdziału)-chciałbym podbiec i zwinąć ten teleport i tyle. PS. wielkie dzięki za wszelakie odpowiedzi w tym temacie ;-)

|
|
|
|
|
|
|
|
Aug 23 2012, 09:17 AM
|
Nowicjusz

|
1. Szczerze to nie wiem. 2. Lepszej dwuręcznej od Ostatniego Ciosu nie ma. A sam paladyn nie jest za dobry, oczywiście zadaje duży dmg, ale pada dość szybko. Podziemny świat lepiej oczyszczać metodą wyciągania pojedynczych potworów. 3. Jeśli się dobrzę orientuję, to nie. Jest jeszcze pierścień Błogosławiony Obrońca, który jest lepszy od Pierścienia Pogardy, natomiast jeśli wykonałeś zadanie z paczką rudy to już go nie zdobędziesz. 4. Nie. 5. Zrób osobnego save'a i przetestuj. 6. Prawdopodobnie tak. Zresztą, od niego nagrodą jest jakaś szata, której i tak nie nosiłem oraz wspomniany wcześniej Ostatni Cios, więc sama nagroda nie jest jakaś rewelacyjna.
|
|
|
|
|
|
|
|
Aug 23 2012, 11:30 AM
|
Cie?

|
to tak shergar chyba jest zbugowany bo zabiłem uriziela i niestety nie uczy,szlag mnie trafia no ale chyba nic się z tym nie zrobi. przetestowałem płomień innosa-dmg jest takie jak z pięści jedyna różnica to taka że ta broń zabija od razu  . naprawdę byłoby super jakby ktoś wiedział jak skłonić shergara do dalszej nauki,bo chciałbym mieć 100 procent edit: zdenerwowałem się bo kisiłem te 70 pkt nauki na to + troszkę jeszcze na zręczność ,gdzieś na forum właśnie wyczytałem przyzwałem kodem the cheatera i u niego się nauczyłem(tego nawet oszustwem nazwać się nie da bo punkty nauki zabiera normalnie) Teraz się zastanawiam gdzie może się przydać paladyn,bo myślę nad przyzwaniem i pobiciem go od razu(niestety jak sie go pobije i wstanie to powie że jego czas dobiegł tutaj konca i ucieka  ) a do wieży nie będę szedł już trudno i tak do bractwa mam teleport i do obozu przed kopalnią(a stamtąd i do starego i do nowego niedaleko) szkoda że nie ma oddzielnej runy do przemytnikow,ale nie można mieć wszystkiego niestety ;/ ten błogosławiony obrońca to zapewne dostaje się go od magów wody jak im się da przesyłkę? no sądzę ze do 380 pkt siły może dobiję mam jeszcze 2 napoje dające po 6 siły i 6 zrecznosci-ale ich na razie nie uzywam bo chcę dobić do 120 zręczności przynajmniej. Największym problemem i tak dla mnie są Ci handlarze kiedy gra laguje przy przenoszeniu rudy.przez to nie mam skąd rudy wziąć i lipa,a tak to bym spokojnie z 4-5 napojów zrobił
This post has been edited by Made of Hate: Aug 23 2012, 12:03 PM

|
|
|
|
|
|
|
|
Aug 23 2012, 05:45 PM
|
Cie?

|
CYTAT(Tizgar @ Aug 23 2012, 04:47 PM)  sher ma bug i nigdy cie nie nauczy jest to jesden z 2 bugów ktore ma jeszcze mt
płomien innosa to najlepsza bron w grze wiec ostrz ( jak cos wyczytujesz na forum to zwróc uwage na date posta wiele rzeczy zostało poprawionych zreszta jest o tym wzmianka w newsach do odpowiednich patchy tizgar chyba jeden z 3 tych najpoważniejszych ;p 1.kosa nas atakuje 2.straznicy kopalni nas atakują no i najwiekszy nie tyle bug co błąd twórców zmiana tabeli doświadczenia i napój-tzn niech sobie to zostanie na zdrowie ale niech bonus hp co kazdy poziom będzie 2x większy-na 20 lvl mam 600 hp z czego ~100 jest z eliksirów(3 w komnacie thorusa(+10 hp kazdy),jeden od cor caloma(+5_,jeden od alchemika,tam ze 2 znaleźne(jeden +5,drugi +10),i 2 po 15 hp kazdy na wyspie uriziela wyczytałem na forum,sprawdziłem sam na paru NPC na przykład na świątynnym strażniku-atakowałem go a)nienaostrzzonym b)naostrzonym c)pięściami(w kolejnosci a ,c,  efekt? nienaostrzonym na hita padał,pięściami na 2(równiutko pół hp mu zabierało),naostrzonym dmg identyczne jak z pięści +typek od razu ginął

|
|
|
|
|
|
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:
|
|